Immunologia

Codi servei:

Recerca:

El Servei d’Immunologia disposa d’un equip multidisciplinari dedicat a la recerca biomèdica integrat per professionals mèdics, d’investigació pre i postdoctoral i tècnics que desenvolupen projectes de recerca finançats per agències de màxim prestigi en l’àmbit català, estatal i internacional. El 2009 el laboratori va ser reconegut com a grup de recerca consolidat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

 

 

El laboratori té les següents línies de recerca:

 

1. Anàlisi dels mecanismes de tolerància immunològica: El seu objectiu és identificar nous biomarcadors i abordatges terapèutics pel tractament de malalties autoimmunitàries com ara diabetis tipus 1, esclerosi múltiple o tiroidopaties autoimmunitàries. Per això, el grup ha implementat diversos  models murins experimentals d’autoimmunitat en diabetis i esclerosi múltiple remitent-recurrent  i crònica-progressiva, així com  models experimentals in vitro. Aquesta investigació bàsica es realitza a les instalacions de la Fundació Institut d’ Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP), i en col·laboració de les plataformes de l’IGTP i d’investigadors de diversos països.

 

2. Innovació en immunologia diagnòstica: El seu objectiu és trobar marcadors diagnòstics i de resposta a tractaments. Es treballa en la identificació de biomarcadors capaços d’identificar pacients responedors i no responedors a un tractament, mitjançant el seguiment immunològic de pacients que estan rebent tractaments immunomoduladors i immunosupresors. Així, es pot oferir a cada pacient el millor tractament disponible. Aquesta recerca es fa amb una estreta col·laboració amb diferents grups clínics de l’Hospital Germans Trias i Pujol i altres centres catalans i nacionals.

 

3. Immunoteràpia: Els avenços en l’estudi dels mecanismes d’inducció de tolerància immunològica han permés que els investigadors del servei d’Immunologia hagin estat pioners en el desenvolupament  de noves teràpies per al tractament de malalties autoimmunitàries. Algunes d’aquestes estratègias han estat patentades i es treballa per poder aplicar-les en pacients en un futur pròxim.  A més, s’ha desenvolupat un tractament amb cèl·lules dels propis pacients per tractar l’esclerosi múltiple, aprovat per la Agència Espanyola del Medicament (Eudra CT:2015-003541-26). Actualment, s’han inclòs els primers pacients en un assaig clínic multicèntric internacional coordinat pel nostre centre, i finançat majoritàriament per la Unió Europea (Programa Horitzó 2020). El laboratori ha estat el coordinador de l’acció de la European Cooperation in Science and Technology (COST) "Action to focus and accelerate cell-tolerogenic therapies", que pretén accelerar el desenvolupament de teràpies cel·lulars tolerogèniques per l’autoimmunitat i el transplantament.

 

4. Clínica- epidemiològica: El seu objectiu és analitzar les dades obtingudes de la pràctica clínica i de la recerca. Gràcies a això, es poden implementar al Laboratori Clínic els millors algoritmes diagnòstics i les millors tecnologies disponibles pel diagnòstic dels nostres pacients. Aquesta recerca es fa en col·laboració amb consorcis i grups de treball nacionals i internacionals, i és d’importància cabdal per a la millora contínua del laboratori diagnòstic.

 

 

Presentació:

 

Al Servei d’Immunologia oferim un diagnòstic i assessorament immunològic, als facultatius i facultatives, dins del context clínic del pacient. Som laboratori de referència de l’Institut Català de la Salut, per a les proves complexes d’immunologia.

A més, desenvolupem noves proves i protocols clínics que permeten millorar el diagnòstic dels pacients. Som un equip compromès en oferir un servei de qualitat orientat al pacient en l’àmbit de l’assistència, la docència i la recerca.

Les nostres àrees clíniques d’especialització inclouen: malalties autoimmunitàries, immunodeficiències, immunologia cel·lular, al·lèrgies, immunoquímica, immunoteràpia i immunomonitoratge, i histocompatibilitat i immunogenètica.

Participem activament en grups de treball i comitès de la Societat Espanyola d’Immunologia: Grup d’Autoimmunitat (GEAI), d’Immunoquímica, d’Immunodeficiències i del Grup d’Immunoteràpia (GEIT); i de la Societat Catalana d’Immunologia: Comitè Científic, Comitè Assistencial, Comitè d’Immunodeficiències.

També estem involucrats en els comitès multidisciplinaris de l’Hospital que ajuden a definir estratègies a seguir en el diagnòstic de patologies immunomediades: mieloma múltiple, immunodeficiències primàries, malalties autoimmunitàries (diabetis, celiaquia, artritis reumatoide, lupus...) i infeccions per immunoteràpia.

El Servei d’Immunologia de l’Hospital Germans Trias està reconegut com a centre d’excel·lència Barcelona-UAB-FOCIS, per la Federation of Clinical Immunology Societies (FOCIS).
 

A més col·laborem estretament, entre d’altres, amb aquests centres:

 

 

 

Si ens voleu conèixer millor i compartir les nostres activitats ens podeu visitar a El Blog d’Immunologia del Laboratori Clínic de la MetroNord.
 

 

Tipus Servei: 6

Correu: immunologia.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència pregraduada

Professionals del laboratori donen classes de la seva especialitat al Grau de Medicina i Ciències Biomèdiques de la Facultat de Medicina de la UAB al Campus Can Ruti. 

 

Docència postgraduada

El Servei d'Immunologia està acreditat per a la docència de residents de Biologia, Farmàcia i Medicina des de l’any 2004.

També, imparteix docència de postgrau:

  • En programes de Màster d’immunologia avançada interuniversitària de la UAB i la UB
  • Al Màster de la sida coordinat per l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa
  • Al Màster de Biomedicina de la Universitat de Barcelona

 

El laboratori compta, a més, amb un programa de formació d’estudiants de postgrau i de doctorat.

 

Consulteu la Guia docent.