Al·lergologia

Codi servei:

Recerca:

La secció participa habitualment en assajos clínics tant amb relació a la introducció de nous fàrmacs en al·lèrgia respiratòria com a noves teràpies i pautes en immunoteràpia específica respiratòria. Els resultats es presenten en comunicacions nacionals i internacionals i els més rellevants es publiquen en revistes mèdiques.

Realitzem aquesta tasca a la Unitat Polivalent d’Investigació Clínica del Hospital ( UPIC), que proporciones unes instal·lacions i un personal dedicat a dur a terme assaigs clínics de fases I, II, III  i IV així com estudis observacionals, de promoció independent o d'indústria. Gràcies a aquestes facilitats aconseguim liderar en molts assajos la captació de pacients .Aquest fet ha permès realitzar contractes d’investigació en membres de Servei un cop acabada la residència.

Participem en diversos projectes multidisciplinaris:
 

  • Unitat Asma Greu on col·laboren al·lergòlegs, pneumòlegs, pediatres, ORL i immunòlegs per oferir la millor atenció multidisciplinària per aquells pacients amb asma més complexa i menys controlada. La SEAIC (Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica) ha acreditat a aquesta unitat com a unitat d’excel·lència i com a unitat docent per a impartir formació pràctica presencial en asma greu. La Unitat està coordinada per la Dra. Maria Basagaña. Es realitza cada any un curs d’Asma dirigit tant a Primària com a Especialistes
  • Unitat Multidisciplinari d’Urticària Crònica on col·laboren al·lergòlegs, dermatòlegs i immunòlegs. Es creen protocols de maneig d’aquesta patologia d’acord amb la Xarxa d’Urticària de Catalunya i Balears. La Unitat està coordinada per la Dra. Nathalie Depreux.
  • Unitat de Dermatitis Atòpica on col·laboren al·lergòlegs i dermatòlegs. S’ha creat un protocol de maneig d’aquesta malaltia i ha facilitat la introducció de Dupilumab com a tractament biològic de la malaltia. Participa la Dra. Yanina Jurgens.
  • Unitat de Toxicodèrmia on col·laboren al·lergòlegs, dermatòlegs i farmacòlegs. S’ha creat un circuit per l’estudi d’aquesta patologia. Participa la Dra. Yanina Jurgens.
     

Els projectes actuals de recerca de la Secció son:

  • La Tesi Doctoral anomenada “Factors de Mal Pronòstic en asma greu eosinofílica” dins  la Unitat d’Asma Greu.
  • Junt amb el Comité d’Al·lèrgia Cutània de la Societat Catalana d’Al·lergologia i el Departament de Nutrició de la UB es treballa en el projecte en avançament científic sobre la etiologia, els paràmetres diagnòstics i la gestió dietètica de la intolerància de la histamina alimentària. Projecte guanyador de la Convocatoria 2020 «Proyectos de I+D+i» modalidad orientada a los retos de la Sociedad.
  • Beca del Fons d’Investigació Sanitària en Al·lèrgia a beta-lactàmics junt amb Farmàcia i Hospital Vall d’Hebrón.

 

A més, hem estat premiats en diverses ocasions pels Ajuts Germans Trias Talents, el que ens ha permès introduir la inducció de tolerància oral en pacients pediàtrics amb al·lèrgia persistent i de mal pronòstic a llet de vaca o a ou com a una activitat assistencial i realitzar un estudi minuciós sobre asma eosinofílic. 

Presentació:

L’al·lèrgia és una resposta anòmala i exagerada del sistema immunitari de determinades persones davant una sèrie d'agents molt diversos que vénen de l'exterior, inofensius per a la majoria de la gent i als quals s’anomena al·lèrgens.

L’al·lergologia és l'especialitat mèdica que estudia les malalties relacionades amb els processos al·lèrgics. I l’al·lergòleg és el metge especialista en el diagnòstic i tractament de les malalties al·lèrgiques (asma, rinoconjuntivitis, al·lèrgia a aliments, dermatitis atòpica, al·lèrgia al làtex, al·lèrgia al verí d’himenòpters...) i de totes aquelles malalties relacionades amb el sistema immunològic.

La Secció d’Al·lergologia de Germans Trias ofereix una visió integral de l’especialitat i proporciona tots els mètodes necessaris per a la prevenció, diagnòstic i tractament de les diferents malalties al·lèrgiques, tant en població adulta com pediàtrica.

Som pioners en el pla territorial del Barcelonès Nord i Maresme.Es realitza una aproximació al pacient segons les complexitats de les patologies i així realitzar una atenció més acurada als nostres malalts.

Les instal·lacions del Hospital Germans Trias són l’entorn adequat per dur a terme totes les tècniques diagnòstiques necessàries i més complexes, així com tractaments específics. 

 
De la mateixa manera els malalts poden ser visitats als centres d’atenció especialitzada de l’àrea per a patologies més lleus a Dr. Barraquer a Sant Adrià de Besòs,  Dr. Robert i Gran Sol a Badalona i CAP Carrer Major a Santa Coloma de Gramenet.
 

La secció treballa de manera coordinada amb els professionals de l’Atenció Primària i dels hospitals de Badalona i Santa Coloma de Gramanet.

Tipus Servei: 1

Correu: alergia.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència postgraduada
 

Segons la Comissió Nacional de la Especialitat, l’Al·lergologia és una especialitat mèdica que es basa en el coneixement, diagnòstic i tractament de la patologia produïda pels mecanismes immunològics, amb les tècniques que li son pròpies.

Es tracta d’una especialitat transversal que avalua i tracta al pacient com un “malalt sistèmic” ja l’Al·lergologia pot afectar a un òrgan o ser manifestar-se de manera multiorgànica. Per això el coneixement de diferents especialitats com la Dermatologia, la Pneumologia, la Immunologia o bé l’ORL entre altres són essencials durant la rotació dels residents.

Denominació oficial de la Especialitat: Al·lergologia i Immunologia Clínica

Duració: 4 anys

Llicenciatura prèvia: Medicina i Cirurgia

El programa de Formació de la Especialitat s’ajusta al programa de Formació de la Especialitat d’Al·lergologia publicat en el B.O.E (ordre SCO/3081/2006 del 20 de setembre).

La Secció d'Al·lergologia de Germans Trias és una de les poques que ensenya l’especialitat a Catalunya i de les primeres que va ser acreditada (2006) , pel que gaudeix de gràn experiència en aquest camp. Ho fa integrant l’ensenyament teòric i pràctic clínic, així com de laboratori, per al diagnòstic de les malalties al·lèrgiques. És un aprenentatge tutoritzat i basat en l’evidència científica, amb un repartiment equitatiu de tasques formatives i assistencials i una integració total dels Metges Interns Residents (MIR) a les tasques científiques.

Actualment té capacitat per un resident per any.

Com que es tracta d’una especialitat multidisciplinària, el període formatiu inclou les rotacions següents:

 

 

Formació continuada

Es fa un programa formatiu anual d’actualització en al·lergologia acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.


Informació per a residents 2022
 

Consulteu la Guia docent.