Pilar Ricart Martí

Servei de Medicina Intensiva del Hospital Hermans Trias

Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB), facultat de l’Hospital Clínic. Especialista en Medicina Intensiva per l’Hospital Germans Trias. Dedicada en els darrers anys a l’atenció en el postoperatori de cirurgia cardíaca. Les seves principals àrees d’interès són: patologia respiratòria aguda; síndrome de distrès respiratori agut i ventilació mecànica; seguretat clínica en els processos assistencials del Servei de Medicina Intensiva; monitorització dels indicadors de qualitat, i atenció en el postoperatori de Cirurgia Cardíaca.

Instructora en Fundamental Critical Care Support per la Society of Critical Care Medicine. Màster en Trasplantament d’Òrgans i Teixits per la Universitat Oberta de Catalunya. Compta amb el certificat de participació al Following Training: ILA ACTIVVE VENO-VENOUS SYSTEM de la Novalung Academy. Formada en Gestió de Riscos i Millora de la Seguretat del Pacient. Ha treballat en la gestió i control dels indicadors de qualitat del Servei de Medicina Intensiva i és una de les responsables de la informatització del servei des de 2012. Professora associada de la facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al Campus Can Ruti, on imparteix l’assignatura d’Urgències i emergències a 6è curs. També, professora de cursos de postgrau de la UAB. Professora del Curs d’Introducció a la ventilació mecànica i suport respiratori de Germans Trias el 2013.

En l’actualitat elabora la tesi doctoral Reenginyeria de processos assistencials per la millora de la seguretat clínica al Servei de Medicina Intensiva. Ha estat coordinadora d’estudis observacionals i investigadora principal de diversos estudis multicèntrics en què ha participat el Servei de Medicina Intensiva de Germans Trias. 

Membre de la Subcomissió d’Errors de Medicació i del Nucli de Seguretat de Germans Trias. Membre de la Societat Catalana de la Medicina Intensiva i Crítica i de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva i Crítica i Unitats Coronàries. Forma part dels grups de treball d’insuficiència respiratòria de totes dues societats.