Anatomia Patològica

Codi servei:

Recerca:

El Grup de Patologia Estructural i Molecular, reconegut com a grup consolidat per l’AGAUR, duu a terme recerca traslacional en les àrees de càncer i de neurodegeneració. El grup, integrat per patòlegs, biòlegs, clínics i bioquímics, treballa sobre mostres tissulars humanes i té com a estratègia comuna l'aproximació, des d'una perspectiva morfològica arrelada en l'anatomia patològica, als mecanismes moleculars del càncer (cutani, limfoide, gastrointestinal, cerebral) i de la neurodegeneració (sinucleïnopaties). 

Presentació:

El Servei d’Anatomia Patològica fa el diagnòstic de les neoplàsies i contribueix molt significativament al diagnòstic de molts altres tipus de malalties mitjançant l’estudi morfomolecular de citologies, biòpsies i peces quirúrgiques. Per dur a terme aquesta tasca, l’eina fonamental és l’estudi mitjançant microscòpia òptica de preparacions citològiques, histològiques, histoquímiques i immunohistoquímiques. També, sovint s'apliquen tècniques d’immunofluorescència, microscòpia electrònica i patologia molecular.

El Servei d’Anatomia Patològica de Germans Trias rep les mostres anatomopatològiques generades a l'hospital mateix però també a l'Hospital Municipal de Badalona i l'Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, i en diversos centres d'atenció primària, especialitzada i d'atenció a la salut sexual i reproductiva de l'àrea Metropolitana Nord. El servei disposa de la certificació ISO 9001:2008 des del 2009 i participa regularment en controls de qualitat externs de la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica (SEAP).

Els professionals del servei fan docència d’Anatomia Patològica als graus de Medicina i de Ciències Biomèdiques a la Unitat Docent de Germans Trias de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Així mateix, s’imparteix docència especialitzada a un total de vuit metges residents en el programa d’especialització MIR i també ensenyament pràctic a tècnics superiors d’Anatomia Patològica procedents dels IES Pinar, Bonanova i Guineueta.

 

 

Els professionals del servei participen molt activament en la recerca, tant en projectes d’investigació propis com en col·laboracions amb altres investigadors del Campus Can Ruti (Institut Germans Trias, Insitut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer, Institut Josep Carreras de Recerca contra la Leucèmia o IrsiCaixa, entre d'altres).

 

 

Pots descarregar-te la política de qualitat en aquest enllaç.

 

 

 

Tipus Servei: 6

Correu: anapat.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència pregraduada

Imparteix l'assignatura d'Anatomia Patològica als graus de Medicina i de Ciències Biomèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

Docència postgraduada

Des del 1985, el servei està acreditat per a la formació de metges residents en l’especialitat d'Anatomia Patològica (dos residents per any).

 

Residents 2022

Consulteu la Guia Docent.

 

Formació continuada

El servei imparteix el Curs d’actualització en Anatomia Patològica, dirigit a patòlegs, residents i tècnics d’Anatomia Patològica.